27 iun. 2009

Unde-s 2 puterea creste


Postul lui Alex despre cel mai bun prieten m-a facut sa-mi pun cateva semne de intrebare. Ce e cel mai bun prieten? Care e rolul lui in viata noastra? Presupun ca am avut cu totii odata in viata un cel mai bun prieten, cei mai norocosi dintre noi, inca il au, ceilalti l-au pierdut, sau mai sunt si cei care l-au schimbat. Indiferent din ce categorie faci parte, trebuie sa intelegi sensul cuvintelor "cel mai bun prieten" .. cel mai bun prieten este fratele pe care Dumnezeu nu ti l-a dat. Este omul cu care imparti totul, bune, rele, lacrimi, zambete, mancare, bani, bautura, tigari.

Cel mai bun prieten este omul cu care nu poti sta certat mai mult de 10 minute, este omul cu care vorbesti cel mai mult, este omul pe care il suni la 4 noaptea dupa ce ai avut un cosmar groaznic si de care stii sigur ca iti va raspunde. Cel mai bun prieten e cel pe care il iei cu tine peste tot, la intalniri, la distractii, la examene sau la scandaluri, stii mereu despre el ca nu va da inapoi indiferent ce se poate intampla.Pe cel mai bun prieten il suni atunci cand te certi cu parintii sau persoana iubita, e primul care afla ca ti-ai inceput viata sexuala, ca te-ai angajat sau ca ai trecut cu bine examenele. Atunci cand simti ca sufletul e incarcat te duci la cel mai bun prieten, ii vorbesti sau doar il strangi in brate si toate grijile dispar, ca prin magie.

Cel mai bun prieten este diamantul sufletului nostru, este cel care stii ca nu te va lasa la greu si care speri ca va fi alaturi de tine pentru toata viata.

24 iun. 2009

Prieteni falsi - Prieteni adevarati

Cum Alex a luat niste chestiute foarte sepsy de pe net despre prieteni, am hotarat sa pun si eu comparatia pe care multi am citit-o intre prietenii falsi si prietenii adevarati .

PRIETENII FALSI: Niciodata nu-ti cer de mancare.
PRIETENII ADEVARATI: Din cauza lor nu mai ai mancare.
(oricat ar parea de ciudat, e adevarat, ganditi-va bine si va veti da seama de ce.)

PRIETENII FALSI: Se adreseaza parintilor tai cu D-l/D-na
PRIETENII ADEVARATI: Se adreseaza parintilor tai cu TATA/MAMA
(asta e chiar foarte dulce .. )

PRIETENII FALSI: Te vor scoate din inchisoare si-ti vor spune cu ce-ai gresit.
PRIETENII ADEVARATI: Se vor aseza langa tine spunand “Fir-ash … ce-am belit-o … da a fost marfa :D !”
(la bine, si la rau, nu?)

PRIETENII FALSI: Nu te-au vazut niciodata plangand.
PRIETENII ADEVARATI: Plang alaturi de tine
(asta e prima dovada a prieteniei adevarate)

PRIETENII FALSI: Iti imprumuta chesti pentru cateva zile ca mai apoi sa ti le dea inapoi.
PRIETENII ADEVARATI: Iti tin lucrurile atat de mult incat uita ca erau ale tale.
(la ordinea zilei :">)

PRIETENII FALSI: Cunosc cateva lucruri despre tine.
PRIETENII ADEVARATI: Ar putea sa scrie o carte despre tine numai cu citatele tale.
(sau un blog, dupa caz :)) )

PRIETENII FALSI: Te vor lasa in urma daca asa a facut si restu lumii.
PRIETENII ADEVARATI: Vor lua tot restul lumii la capace pentru ca te-a lasat in urma.


PRIETENII FALSI: Vor la usa de la intrare.
PRIETENII ADEVARATI: Intra direct in si spun “AM AJUNS ACASA!”


PRIETENII FALSI: Sunt pentru o perioda.
PRIETENII ADEVARATI: SUNT PE VIATA.


PRIETENII FALSI: Iti vor lua bautura de la nas cand vor crede ca ai baut destul
PRIETENII ADEVARATI: Se vor uita la tine cum te impiedici peste si vor spune “Termina-ti fai paharu de baut si ca nu irosim alcoolu’.”

Astea sunt foarte, foarte putine chestii care deosebesc un prieten adevarat de unul fals.

Cel mai bun prieten ....

Ca tot vorbeam intr-un post de-al meu un pic despre cel mai bun prieten, m-am gandit ca ar fi bine sa fac un post mai lung, in care sa vorbesc despre acesta .

Am avut in parcursul acestor ani, mai multe persoane care au ajunsa sa detina "titlul" de cel mai bun prieten al meu dar din pacate s-au dovedit a fi nedemni de acest titlu ...Toti, pana cand l-am cunoscut pe Adi . Ce-i drept, ne stiam de mai mult timp , cam de vreo 4 ani dar nu am avut ocazia sa ne cunoastem fata-n fata, ci doar pe internet, prin intermediul forumului Akcent si al Yahoo Messenger-ului . Din pacate, legatura pe internet s-a intrerupt la un moment dat, din diferite motive pe care nu as dori sa le comentez ....

Si uite ca in ianuarie 2009, ne gasim si noi pentru prima oara, in Gara de Nord, in fata Mc Donalts-ului . Recunosc, chiar nu ma asteptam ca o sa iasa asa de bine :P . Inca un lucru pe care l-am remarcat la Adi, cand l-am cunoscut; este acel lucru pe care i-l spun toate fetele si anume ca are niste ochi foarte frumosi :)))

Si de aia imi place mie sa-i spun ca are " o privire blanda si NEPERVERSA de copil '' :D

Adi este primul om care mi-a intrat in suflet abia dupa 4 zile de cand ne-am cunoscut, si la care am tinut si tin ca la un frate.
Cu el am facut tot felul de tampenii prin Bucuresti, el a fost cel care m-a facut sa rad atunci cand am picat examenele din sesiunea I , el a fost cel care mi-a ridicat moralul atunci cand mi-a murit bunicul, el a fost acela care m-a ascultat la 1 noaptea cand fierbeam de nervi pentru ca mi se stricase in acelasi timp telefonul mobil si laptop-ul si tot el mi-a deschis ochii cu privire la o persoana care efectiv isi batea joc de bunatatea mea :)) .
Cu el m-am plimbat prin parc la 5 jumate dimineata, cu el am mers pe stadion la meci, cu el am furat furculite din Spring Time, cu el alergam pe la metrou, de se lua lumea de noi si multe alte amintiri frumoase ...

Da, este un om deosebit si cei care-l au ca prieten ar trebui sa se considere foarte norocosi pentru ca mai rar gasesti astfel de oameni . Il consider fratele meu nu doar pentru ca mi-a fost mereu alaturi, pentru ca nu m-a lasat niciodata balta ci si pentru ca mi-a respectat prietenia, pentru ca niciodata nu a profitat de mine, pentru ca m-a apreciat si tratat ca pe un prieten foarte bun, nu doar ca pe un nou cunoscut . Cel putin asa m-am simtit eu, ca si cum i-as fi prieten inca din copilarie .

Nu sunt doar simple cuvinte ceea ce am scris aici, nu sunt niste vorbe spuse la plesneala sau doar pentru a ma da bine pe langa Adi, ci sunt niste ganduri foarte sincere, este ceea ce simt si ceea ce cred si sper din suflet ca tu, sa ramai mereu cel mai bun prieten al meu , pentru ca sincer, dupa cum ti-am spus si pe mess, nu as reactiona prea bine daca as sti ca de maine noi doi nu am mai vorbi deloc pentru ca pe langa familie, ai ajuns sa ocupi un rol foarte important in viata mea, acela de fratior al meu, un fratior pe care nu l-am avut niciodata :P

Te pup, si mersi inca odata pentru tot ce ai facut pentru mine :P .

Friends Forever .. o luna


Hei, am uitat sa va spun, Friends Forever, al nostru drag blog al prieteniei a implinit o luna. O luna de cand impartasim pareri despre prietenii, o luna de cand ne amintim de prietenii din copilarie, o luna de cand cinstim prietenia adevarata. Am pus atat de mult suflet in blogul asta, incat am impresia ca il avem de o viata. Il citesc cu atata drag, pentru ca prioritare sunt cuvintele mele preferate: prieteni, prietenie, iubire, sinceritate, pentru ca emana o stare de euforie, o stare de liniste, de beatitudine. Fiecare post e unic in felul lui, e unic pentru ca are propria tema, propriul inteles, propria concluzie, in ciuda faptului ca toate se refera la prietenie.. Acest blog creste asa cum creste un prieten in inimile noastre..

Sper ca prietenia sa nutreasca mereu in sufletele voastre.

Ce este prietenia?

Prietenia este un trandafir sau un ghimpe? Este dragoste sau ura? Este prietenia un lucru despre care ar trebui sa vorbim atat de des? Stim sa ne apreciem prietenii la adevarata lor valoare?


Prietenia este un cuvant simplu si totusi este foarte greu de explicat ce inseamna. Fiecare are o definitie proprie a prieteniei. Pentru mine prietenia inseamna TOTUL : fericire, tristete, lacrimi, zambete, imbratisari, sentimente, ganduri, iubire. Prietenii sunt oamenii in care pot avea incredere si pentru ei as trece si prin foc daca ar fi nevoie. Nu pot sa spun ca am multi prieteni, dar sunt putini cei pe care chiar isi merita titlul de "prieten adevarat".
Fiecare dintre noi vrem sa impartasim anumite sentimente, ganduri si trairi unei persoane apropiate. Fiecare dintre noi vrem sa fim iubiti si sa oferim, la randul nostru, iubire. Cred ca e cel mai placut sentiment atunci cand vezi ca prietenii nostri se bucura pentru realizarile noastre, atunci cand realizezi ca timpul trece si flacara prieteniei este inca puternica dar si atunci cand respectul si increderea stau la baza fiecarei prietenii 'construite'.
Prietenia se poate lega in orice circumstante; atunci cand nici nu te astepti poti castiga un adevarat prieten care va fi langa tine atunci cand nici nu te astepti. Firul prieteniei insa e fragil si se poate rupe intr-o clipa si poti pierde tot ce ai acumulat intr-o perioada indelungata de timp. Am auzit odata o vorba : "Dragostea si prietenia nu mor niciodata." Da.. poate este adevarat dar odata ce prietenia si dragostea dintre doua persoane dispar cu greu se pot lega la loc.
Prietenia este usor de inteles daca sti sa iubesti si sa oferi iubire oamenilor care au nevoie de tine.

23 iun. 2009

Pe Marginea Scrierilor Lui Aristotel - Despre Prietenie de Matei Blaj

"Caci nimeni nu ar concepe o viata fara ea, chiar daca ar fi sa posede toate celelate bunuri la un loc."

Astfel vorbea Aristotel, unul din marii invatati greci ai antichitatii. Si cat de multa dreptate avea el spunand aceste lucruri.

Sa ne oprim, fiecare dintre noi, pentru un moment, sa lasam ca imaginatia noastra sa creeze o realitate in care nu ar exista relatii de prietenie, nu ar exista fiinte carora sa le putem spune prieteni. Ar fi o realitate mult prea cruda pentru a o putea accepta. Unii dintre voi mi-ar spune, daca ar avea ocazia, ca ei au avut parte si poate inca mai au, de o asemenea realitate. E posibil ca unii sa fi cunoscut prietenia, dar sa nu o fi experimentat, caci prietenia nu e doar o afinitate cum o numesc unii, ci e mai degraba o virtute, si nu exista un alt lucru mai necesar vietii decat ea. Aceasta virtute nu este una pe care o gasesti la fiecare persoana intalnita, ci este mai degraba un margaritar in giuvaierul virtutilor celor intelepti.

Sa nu uitam ca prea ades luam cuvintele si le asezam intr-un loc in care noua ni s-ar parea potrivit, uitand care le este adevaratul sens. Oare nu am vorbit noi prea usor despre prietenie, oare nu i-am numit pe multi prieteni, fara ca acestia sa fi avut de a face cu aceasta virtute? Cuvantul prietenie si-a facut astazi loc in nenumarate relatii, denumind legaturi intre parinti si copii, locuitorii unei "cetati", oameni apartinand aceleasi categorii sociale sau legatura dintre doi oameni.

Astazi vom vorbi despre cea din urma dintre relatii, si anume despre cea dintre doua persoane care impart sentimentul prieteniei. Pentru a ne fi mai usor ar trebui sa incepem prin a cunoaste obiectul prieteniei. Vorbind in cazul general, neluand in seama pe aceia care au ca scop in viata trairea unei continuee exceptii, vom admite ca vrednic de iubit nu este decat binele, placutul si utilul. Aceste trei obiecte ale prieteniei sunt cele care determina cele trei specii ale prieteniei. Astfel are loc impartirea prietenilor in trei categorii distincte. Vom incerca, fiecare dintre noi, nu doar sa intelegem acest mecanism, care poate fi numit prietenie, ci mai degraba sa incercam sa ne identificam in una dintre aceste trei categorii. Sa vedem daca suntem multumiti cu noi insine, si daca nu, sa incercam sa vedem care este samburele problemei. Mai apoi sa cautam rezolvarea, fara a ramane impasibili si nepasatori. Pentru ca nu ar fi corect, intai fata de noi si mai apoi fata de ceilalti pe care ii numim prieteni. Haideti, deci, sa fim noi insine.

Desi primul dintre obiectele prieteniei pe care le-am enumerat ar fi binele, am sa-l las deoparte pentru inceput si am sa incep cu placutul. Caci placerea este ceea ce atrage pe multi, faurind relatii de scurta durata. Cautand placerea proprie, ne gasim avantati intr-o relatie. Nu stam sa ne punem intrebarea daca acea relatie este benefica pentru ambele parti, ci mergem in virtutea avantajului ce ne poate reveni. Astfel, prietenul nu este iubit pentru ceea ce reprezinta el in esenta, ci mai degraba in masura in care este placut. Aceasta forma are la baza egoismul, acest viciu care se gaseste in fiecare dintre noi. Si ceea ce se bazeaza pe vicii, va sfarsi trist. E nevoie ca cealata persoana, de la capatul celalalt al relatiei, sa dea dovada ori de o dragoste adevarata, renuntare de sine, de un altruism nebunesc pentru a continua o asemenea relatie sau de acelasi egoism, care cautand placere in acea relatie si negasindu-l va inceta a mai fi prieten. Cu siguranta acest gen de prietenie nu au un caracter permanent, deoarece e mult prea dificil sa oferi sau sa primesti placere continua. Tinerii ne ofera des exemple de asemena prietenie, deoarece majoritatea relatiilor par sa isi aiba sursa in placere. Pasiunea aceea trecatoare nu face decat sa caute placerea prezenta si personala, neoferind stabilitate. O data cu trecerea timpului, cand acele pasiuni s-au scurs vedem cum prieteniile se destrama, lasind in urma un gol. Astfel, aceasta relatie cu caracter accidental nu este ceea ce ar trebui sa numim adevarata prietenie. In aceeasi categorie se afla prietenia bazata pe util. Nici aceasta nu este sortita altui sfarsit. Si aceasta se va destrama usor, in momentul in care incetam a mai fi utili. Ori, utilitatea este ceva trecator, de fel durabil, variind dupa imprejurari si nevoi. Aceste prietenii ofera o fluctuatie continua determinata de gradul de necesitate si de utilitate al persoanelor implicate. Cat de dureroase pot fi aceste prietenii. Egoismul duce aceste prietenii la niste limite care pot afecta profund sentimentele unei persoane, care incepe sa se simta folosita. Ar trebui sa ne ferim de astfel de relatii, inainte de a ne face vinovati de a fi ranit sentimentele cuiva. Nimeni nu are dreptul sa isi insuseasca calitatile sau personalitatea cuiva.

Haideti insa sa lasam deoparte aceste "prietenii" si sa vorbim putin despre ceea ce numim adevarata prietenie sau prietenia perfecta, aceasta pentru nu a nega caracterul de prietenie care il au cele expuse mai sus.

Da, doar atunci cand vom invata sa renuntam la noi insine, cand vom lasa ceea ce este izvorat din virtute sa ne insufleteasca, atunci vom cunoaste prietenia. Dar trebuie sa stim ca nu e lesne sau intamplator, ci uneori cere mari sacrificii. Trebuie sa ne cunoastem pe noi insine, sa fim constienti de necesitatea unei nobleti interioare. Dar, ce pacat! Aceasta perla, nobletea, e rara si nu multi au gasit-o. Totusi sa speram. Sa ai noblete inseamna sa nu fi egoist. A nu fi egoist inseamna a dori binele celuilalt. Astfel de prietenie este o prietenie ce da dovada de virtute si virtutea este ceva durabil, caci virtutea este de durata. Astfel ajungem sa cunoastem prietenia absoluta. Sa nu ne fie teama sa incercam absolutul in prietenie, caci ce poate fi mai frumos ca absolutul. Ma gandesc, si iata ca observ cum o prietenie bazata pe virtute ofera nu doar bunatate, ci da din belsug si placere si utilitatea. De aceea mi-am permis sa spun ca aceasta prietenie este absoluta. Iata, deci, ca prietenia necesita un caracter nobil, o virtute un suflet deloc egoist pentru a ajunge pe treapta desavarsirii.

Am cazut pe ganduri, cand mi-am dat seama cat de rara este aceasta prietenie, si cat de putini sunt oamenii care sunt gata sa ti-o ofere. M-am lasat de prea multe ori inselat de multi care mi-au declarat prietenie, fara a avea in ochi licarirea acelei virtuti necesare, ascunzand in ei nimic mai mult decat egoism. Si iata ca m-am intristat. Dar, totusi, este speranta, mi-am spus. Am sa incerc sa fiu eu insumi acel om capabil de a oferi o prietenie adevarata, si de ce sa nu sper ca altii imi vor urma exemplul. De ce sa nu fi si tu un astfel de om? De ce sa ne ascundem in spatele unor dorinte de a primi prietenie, fara sa fim noi insine gata sa traim adevarata prietenie? Nu, am sa fiu eu cel dintai care va trai in asa fel incat sa fie vrednic de a fi numit prieten. Am sa incerc sa fiu eu insumi prieten, dar virtuos si nobil, tinand in mine frumusetea adevaratei prietenii.

Despre Prietenie ...

Prietenia este o relatie intre doi sau mai multi oameni cu aceleasi afinitati, interese, viziuni, idei, etc. Se leaga prietenii la diferite varste, unele se pierd pe parcurs (cati dintre noi mai avem relatii cu prietenii din copilarie?….), altele nu (fericiti cei ce nu si-au pierdut prietenii pe drum!).

Prietenia implica si bucurii, dar si dezamagiri ; perspicacitatea de a ierta este cheia intretinerii unei prietenii de lunga durata….bineinteles, exista insa limite a cat si ce poate cineva ierta ; comunicarea, iarasi, este un element de baza in consolidarea prieteniilor.
Cat as fi dispus sa fac pentru un prieten aflat la necaz? La fel de mult, cat si pentru un prieten, aflat in culmea bucuriei ; i-as darui timpul meu, si, odata cu el, prezenta mea. Nu sunt eu acela in masura sa hotarasc cat si in ce fel are nevoie de mine un prieten … eu doar sunt acolo, cand sunt chemat, cand este cu adevarat nevoie de mine.

Parfumul reprezinta sentimentele florilor. Adevarata prietenie este asemenea unui trandafir: nu-i realizezi frumusetea pana cand nu se ofileste.Pe tineri, prietenia ii ajuta sa se fereasca de greseli si ii stimuleaza la acte nobile: "...cand doi oameni merg impreuna...", sunt capabili, intr-o masura mai mare, si de gandire, si de actiune. Se admite, in general, ca nu oricine poate fi iubit, ci numai ceea ce e susceptibil de iubire, adica binele, placutul sau utilul. Acesta din urma, utilul, genereaza un bine sau o placere, astfel incat, in calitate de scopuri, obiecte ale prieteniei pot fi doar binele si placerea. Pe cei ce doresc binele cuiva fara ca celalalt sa le raspunda cu acelasi sentiment ii numim, nu prieteni, ci OAMENI BINEVOITORI (bunavointa este necesara prieteniei, insa nu si suficienta, caci prietenia presupune o bunavointa reciproca).

Prietenia bazata pe placere prezinta o oarecare similitudine cu prietenia perfecta (caci si oamenii cu virtute se agreeaza unul pe altul); la fel si aceea bazata pe utilitate (caci oamenii de virtute sunt utili unul altuia). Daca aceste doua categorii se imbina armonios, prietenia isi atinge un maximum de durata. Dar nu se poate spune acelasi lucru si despre relatiile dintre un indragostit si iubita sa. Acestia din urma nu-si afla placerea in aceeasi sursa, ci, unul o gaseste in a-si vedea iubita, iar cealalta, in atentia cu care este inconjurata de primul.Dar, cand floarea tineretii se stinge, se stinge adesea si prietenia lor (caci pe de o parte, vederea celei iubite nu mai inspira placere, pe de alta parte, ea nu mai este obiectul acelorasi atentii). Si totusi, in multe cazuri, prietenia lor isi pastreaza durata, daca intimitatea i-a facut sa-si iubeasca unul altuia caracterul, gratiei asemanarii.Unii, petrecandu-si viata impreuna, se bucura fiecare de prietenia celuilalt si-si aduc reciproc servicii; altii dormind sau aflandu-se la distanta, nu-si manifesta in act prietenia, dar, isi pastreaza dispozitia obisnuita corespunzatoare. Pentru ca distanta nu distruge propriu-zis prietenia, ci, ii impiedica actualizarea. Daca, insa, absenta devine cronica, se pare ca, ea poate provoca uitarea prieteniei insasi, de unde si dictonul "tacerea a pus capat atator prietenii". Dar convietuirea nu este posibila decat intre oamenii care se agreaza reciproc si au gesturi comune (legaturi camaradesti). Daca atasamentul pare sa fie un sentiment, prietenia pare un « habitus »; caci, atasamentul poate exista si fata de ceea ce este neinsufletit, pe cand a raspunde cu prietenie la prietenie presupune o alegere deliberata, iar alegerea deliberata implica o dispozitie habituala.

O prietenie perfecta nu o poti impartasi, insa, cu mai multe persoane, dupa cum nu poti fi indragostit simultan de mai multe persoane (caci dragostea seamana cu un exces, iar o asemenea stare nu poate fi atinsa, in mod natural, decat fata de o singura persoana). Cand insa mobilul prieteniei il constituie interesul sau placerea, poti fi pe placul multora, caci oamenii de acest gen sunt numerosi, iar pentru a aduce servicii nu este nevoie de timp indelungat.

Sursa : http://www.hotcity.ro/consideratii-despre-prietenie

Cele 10 porunci ale prieteniei .

Iata cele 10 porunci ale prieteniei :

1. Sa pretuiesti prietenia ca pe o perla. Nici un remediu nu are valoare mai mare, nimic nu este mai eficient decat un prieten langa care ne regasim mangaierea in zilele noastre cele mai proaste si cu care ne impartasim bucuriile in momentele de fericire." (Ailred de Rievaulx)

2. Sa-ti iubesti toti prietenii fara nici cea mai mica urma de invidie. "Adevaratii prieteni nu dau voie nici invidiei, nici spiritului de competitie sa le degradeze ori sa le strice relatia. Prietenia nu este nici exclusiva nici posesiva... " Important este sa te iubesti mai intai tu insuti: "Nu poti infiripa o relatie de dragoste cu nimeni daca nu esti prieten cu tine insuti inainte de toate." (E Strachen)

3. Sa deschizi aceasta prietenie cu generoziate si catre alte inimi. "Mergand in intampinarea celorlalti, inima creste si se umple de bucurie. Acesta este faimosul secret al vietii interioare." "Prietenia care este inchisa in ea insasi sfarseste prin a se delasa si prin a deceptiona; a fi totdeauna amandoi, inseamna a sfarsi prin a se vesteji si prin a se plicitisi."

4. Sa intretii prietenia dialogand frecvent. "Prietenia necesita comunicarea intre prieteni. Altfel ea nu poate nici sa se nasca nici sa traiasca." (Francois de Sales) Oamenii au nevoie sa vorbeasca, au nevoie sa fie ascultati: "Sufletul lor umflat de griji, de necazuri sau de bucurie tanjeste sa fie ascultat. Cuvintele ne permit sa ne exprimam, sa comunicam unii cu altii."

5. Iti vei destainui necazurile, bucuriile foarte simplu. "Un prieten este cineva care stie totul despre tine si care totusi te iubeste." (Biblia) "Una dintre marile fericiri ale vietii este prietenia, si una dintre fericirile prieteniei este sa ai cui sa ii incredintezi un secret." (Alessandro Mazzoni)

6. Sa te arati prietenilor cu sinceritate, asa cum esti. "Ce reconfortant sa incerci o siguranta deplina fata de cineva, sa poti sa spui ce gandesti, fara sa-ti pregatesti dinainte cuvinte alese, sa pastrezi tacerea, daca doresti. Da, semnul unei prietenii veritabile este faptul ca tacerea nu mai este apasatoare."

7. In necazurile prin care trec, sa ai grija sa le fii un sprijin fidel. "Adevarata prietenie se naste atunci cand eu ma hotarasc sa fiu un prieten, si nu cand decid sa-mi fac unul." "Atunci cand un prieten se afla in dificultate, nu-l sacai intrebandu-l ce poti sa faci pentru el. Mediteaza la ce e de facut si fa ce trebuie." (E W Howe)

8. Sa le ierti cu usurinta prietenilor toate defectele. "In prietenie nu poti ajunge prea departe daca nu stii sa ierti." "Ca sa-ti faci un prieten trebuie sa inchizi un ochi. Ca sa-l pastrezi, trebuie sa-i inchizi pe amandoi!" (N Douglas)

9. Sa te straduiesti necontenit sa-i faci mai buni pe prietenii tai. Sunt prieteni in complicitate care nu reprezinta decat o atragere in mediocritate. Adevarata prietenie este o prietenie de emulatie, de depasire reciproca. "Sa iubesti pe cineva, spunea Dostoievski, inseamna sa-l vezi asa cum Dumnezeu voia ca el sa fie.

10. Sa construiesti cu daruire impreuna cu ei o lume mai buna. " Prietenia nu schimba numai doua inimi, ea schimba toate relatiile lor cu ceilalti, ea poate schimba lumea daca este pusa in slujba unui plan maret

22 iun. 2009

Timpul trece,amintirile raman

Ce repede trece timpul. Nu mai suntem in liceu, cand stateam cu colegii la taclale, in timpul orelor,faimosul pix cu biletel fiind aruncat peste tot prin clasa sau zecile de mesaje trimise in timpul orelor ( traiasca Orange, Vodafone si Cosmote, cu optiunile lor cu tot ) . Si iata ca anii trec, si te vezi intrat la facultatea mult dorita, intr-un oras strain , complet singur, incercand sa-ti faci viata cat mai usoara.

Caminul, locul unde intalnesti zeci de caractere, persoane de tot felul, de prin diverse orase, fiecare aducand cu ea, povestea ei de viata. Pierzi uneori serile cu ei, pe holuri, la o tigara si-un pahar de bere, impartasindu-va fel si fel de probleme ...

Colegii de la facultate. Si aici intalnesti la fel, caractere diferite, unele mai bune,altele mai putin bune dar incerci sa te obisnuiesti cu ele din doua motive: unul ar fi ca si tu ai defectele tale pe care nu le vezi iar colegii tai sunt nevoiti sa le suporte, iar cel de-al doilea motib ar fi acela ca in urmatorii ani, tu ii vei avea drept colegi pe acesti oameni cu un caracter mai mult sau mai putin dificil si trebuie sa inveti sa convietuiesti . Si timpul trece, imbatranim, fiecare dintre noi isi face o relatie, in mod evident . Intr-un fel parca incepi sa uiti de cei care iti ascultau mereu problemele,zi de zi si anume de prietenii nostri. Suntem mari, avem propria noastra viata, propriile probleme etc . Usor ne mai era in liceu, cand faceam tot felul de prostii, cand spuneam ca gasca de la clasa X e cea mai tare, ca nimeni nu mai e ca noi , ca mereu vom ramane uniti, chiar si atunci cand vom fi la facultati diferite , in orase diferite . Sa revin la relatie. Atunci cand ne cuplam cu cineva, incercam sa ne convingem partenerul de viata ca respectivul/respectiva este our BFF si ca trebuie sa invete sa-l/s-o accepte .

De aseamenea, si parterenul nostru are BFF-ul ei iar noi trebuie sa invatam sa-l acceptam . Si uite asa, toti trebuie sa fie prieteni cu toti desi sunt foarte rare cazurile in care am auzit ca a fost un succes total . Si tot asa, timpul trece, te trezesti ca pe langa prietenii tai, mai vin si prietenii partenerului tau de viata, pe care uneori trebuie sa-i suporti pentru ca deh, vorba aia, nu trebuie sa-ti superi iubitelul/iubitica .

Realizezi astfel ca sunt prea multi in peisaj si incepi sa-ti doresti sa fii iar doar cu prietenul tau del mai bun, sa vorbiti toate prostioarele din lume, asa cum o faceati candva, demult, pana la primele ore ale diminetii, cand cu ochii aproape picati in gura, va spuneati: " Te pup, noapte buna ! Vorbim maine . " ... Si iti respectai acea promisiune. Din pacate in majoritatea cazurilor ( nu si al meu ) aceasta forma a ajuns sa fie o forma de salut . Este normal ca acel "maine" sa ajunga sa fie poimaine, raspoimaine, daca nu si mai tarziu de atat ? Ce este pe primul loc : o prietenie adevarata sau o relatie sau o familie ? De ce sa lasi balta pe cineva care stii ca niciodata nu te va judeca, nici atunci cand vei gresi ? Niciodata sa nu lasati pe maine ceea ce ati putea face azi, pentru ca maine s-ar putea sa fie prea tarziu . Daca nu i-ati sunat. daca nu ati mai vorbit cu ei de ceva timp, faceti-o acum, ca sa nu regretati mai tarziu .

Eu unul ma bucur ca Adi este cel mai bun prieten al meu. Ma bucur ca am pe cineva alaturi care imi respecta prietenia, ma bucur ca reusim sa avem aceleasi idei , ca ne contrazicem pe argumente, ca ma pot baza mereu pe ajutorului, ca stiu ca va fi acolo indiferent de situatie . Si stiti ce e ciudat in asta ? Faptul ca l-am cunoscut pe Adi fata-n fata in ianuarie 2009 si intr-un timp foarte, dar foarte scurt a ajuns sa-mi fie cel mai bun prieten . De ce ? Motivele le aveti mai sus :P . Si da, el este singurul care mi-a respectat prietenia 100%, care nu a profitat de mine, in niciun fel, care nu m-a lasat balta niciodata . Asta conteaza cel mai mult pentru mine. Stiu ca au fost ocazii in care l-am suparat sau dezamagit si chiar imi pare rau ca am facut-o, pentru ca este un om deosebit si nu merita asa ceva. Ii multumesc lui Dumnezeu pentru ca mi l-a scos in cale si sper ca aceasta prietenie sa reziste mult timp de acum incolo si ca o sa putem trece peste orice obstacol care o sa intervina :P

18 iun. 2009

Prietenia este iubire fără aripi




Ce e prietenia ?

Prietenia este confortul inexprimabil de a te simţi în siguranţă cu o persoană, fără a trebui să-ţi cântăreşti gândurile, nici să-ţi măsori cuvintele. Prietenia este o haină valoroasă care se curăţă când se murdăreşte, nu se aruncă la prima pată.Prietenie înseamnă să fii alături de prieteni nu când au dreptate, ci când greşesc.Prietenia este o plantă cu creştere lentă şi trebuie să îndure şi să reziste la şocurile adversităţii înainte de a fi îndreptăţită la acest apelativ.Prietenia este unicul leac împotriva unei sorţi vitrege şi e pururi alinare a sufletului.Prietenia este o relaţie interpersonală care se bazează pe încredere, cinste, toleranţă.Prietenia este... tipul de dragoste pe care ne închipuim că o trăiesc îngerii.Prietenia este încercarea prin care se măsoară un om.Prietenia este un sanctuar in care ne simtim in siguranta atunci cand intreaga lume ni se pare inospitaliera. A avea prieteni care sa ne sprijine si sa ne ajute atunci cand ne este greu este, in mod cert, o binecuvantare pentru fiecare dintre noi. Numarul prietenilor nu conteaza atata timp cat poti spune despre ei ca iti sunt “cei mai buni prieteni”. Prietenia nu inseamna ca trebuie sa faci mereu ceva bun pentru prietenul tau, ci aceasta implica daruire, intelegere, acceptare, suport dar si responsabilitate. Cand cineva te alege ca prieten dintre miile de oameni care-i sunt in jur, inseamna ca are incredere in tine si stie ca se poate baza pe tine in orice situatie. Prietenia se masoara doar in amintiri,voie buna,liniste si iubire...prietenia inseamna iubirea suprema, cel mai valoros lucru, cea mai deschisa comunicare...adevarul cel mai sever,cel mai sincer sfat si cea mai mare comuniune de ganduri de care sunt capabili femeile si barbatii.Nu exista iubire mai mare si mai puternica decat cea pe care o exprima prietenia... un lucru bun devine mai bun si mai frumos daca poti sa-l imparti cu prietenii.
Cel mai mare lucru pe care il poti face pentru un prieten nu este sa-i dai din bogatiile tale, ci sa i le scoti la iveala pe cele care sunt ascunse in el insusi.

Am adunat asa usor, usor, ganduri despre prietenie a unor oameni, a unor oameni celebri, a unor oameni normali. Cu totii privesc prietenia ca pe ceva sacru, ca pe ceva indestructibil, cu totii au avut un prieten adevarat sau macar au visat ca ar avea unul. Eu am visat toata viata la un prieten adevarat, la un prieten care sa-mi cunoasca toate defectele si totusi sa ma iubeasca asa cum sunt, la un prieten care sa aiba curajul sa-mi lase in grija sufletul lui, fara teama ca i-l voi pierde, un prieten care sa poata privi in sufletul meu. Am avut zeci de prieteni, cativa dintre ei chiar foarte buni, dar i-am pierdut, si cu regret in suflet spun asta, pentru ca nu exista durere mai mare decat pierderea unui prieten (nu ma refer neaparat la moarte, in cazul asta pierderea parintilor sau a copiilor este mult mai dureroasa), pentru ca nu exista implinire mai mare decat imbratisarea unui prieten. Stiti cat e de greu sa fii nevoit sa astepti un an, sau mai mult ca sa-ti strangi in brate un prieten? Uneori cred ca trebuie sa asteptam o viata ..

BFF`s



Mai tineti minte cand eram mici si spuneam "Tu vei fi prietenul meu pentru toata viata." sau " Vreau sa fiu nasa la nunta ta, nasa copiilor tai" ? Cate din acele prietenii s-au pastrat, pana unde tine acest "pentru totdeauna"? Eu cred ca in ziua de azi "totdeauna" e mai scurt decat credem. Eu cred ca oamenii au uitat sa iubeasca, au uitat sa ierte, au uitat sa fie prieteni neconditinat. Atunci cand poti spune cu mana pe inima si cu sufletul curat "da, el e prietenul meu" nu renunti la el oricum. Nu renunti la un prieten doar pentru ca nu ti-a raspuns la telefon, sau pentru ca a zis ceva deranjant, nu renunti la un prieten doar pentru ca a facut un gest care te-a durut pe moment. Nu e prietenie adevarata daca la prima cearta rupeti firul prieteniei si fiecare isi vede de viata lui. Prietenia se presupune sa fie un sentiment neconditionat, esti prietenul unui om indiferent cati bani are, ce note are la scoala, sau daca face sau nu facultatea, esti prieten cu un om pentru ca simti ca merita increderea ta, esti prieten cu un om pentru ca simpla lui prezenta iti face bine, pentru ca aveti anumite lucruri in comun, pentru ca mintile voastre gandesc mai bine impreuna si pentru ca e cel pe care stii ca te poti baza in orice moment.
Nu pot decat sa privesc cu tristele prietenii care de destrama din nimicuri. E indignant sa vezi cum doi prieteni care pana ieri radeau impreuna, faceau planuri, isi povesteau verzi-si-albastre, astazi au hotarat sa nu-si mai vorbeasca si sa-si vada fiecare de viata lui si sa lase deoparte toate amintirile si sentimentele care ii legau.
Asta e motivul pentru care am spus ca admir relatia protagonistelor GG, pentru ca in ciuda certurilor crunte dintre ele, niciuna nu a renuntat la prietenia dintre ele, niciuna nu a lasat-o la greu pe cealalta, s-au sprijinit si s-au iubit ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Asta e prietenia adevarata: neconditionata, blanda, sincera, iertatoare, statornica. Asta e prietenia pe care noi oamenii am uitat sa o oferim, am uitat sa o primim si asta e motivul pentru care sufletele noastre sunt atat de goale.

PS: postul asta are o serie de muze .. cateva perechi de prieteni care uita ce rol au unul in viata celuilalt.

12 iun. 2009

De ce ne iubim prietenii ?

De ce ne iubim prietenii ? Pentru ce ii iubim noi asa de mult ?

Ii iubim pentru oamenii care sunt, cu defectele si calitatile pe care le au, nu pentru ca au un zambet frumos sau ca au o privire nu stiu de care ....

Ii iubim pentru simplul fapt ca ne accepta asa cum suntem, cu piticii nostri pe care-i avem pe creier....

Ii iubim pentru ca mereu sunt alaturi de noi, in momentele bune si rele. Ii iubim pentru ca mereu sunt langa noi, sa ne stearga lacrimile din ochi si sa ne ofere o imbratisare calduroasa si niste vorbe care sa ne aline ...

Ii iubim pentru ca ne ofera respect si siguranta .

Ii iubim pentru ca stim ca mereu vor fi acolo, alaturi de noi si ca nu se vor schimba niciodata. Eu de aceea imi iubesc prietenii . :) .

Am scris acest post nu pentru a le arata lor cat de mult tin la ei sau cat de importanti sunt pentru mine. Pot insira 12 pagini de blog in care sa vorbesc despre ei, pot face site-uri,colaje sau dedicatii la radio . Toate aceste lucruri nu conteaza. Important e ceea ce simt, si ceea ce fac pentru ei, pentru a le arata cat de mult inseamna pentru mine :) Va pup si va iubesc . Voi de ce va iubiti prietenii ?

1 iun. 2009

Despre Prietenie...

Daca obtii un prieten, obtii ceva mai mult decat o inima calda, un suflet in care sa ai incredere, un umar pe care sa plangi. Obtii o bogatie, o bogatie pe care nici cei mai mari instariti oameni din lume nu ar putea sa o cumpere.Poti avea 3 BMW-uri parcate in garaj, vila in Pipera si un cont gras in banca, dar daca esti singur, esti cel mai trist om de pe Pamant . Se spune ca majoritatea oamenilor bogati nu au parte de prietenii adevarate, deoarece la ei vin mereu prietenii falsi, prieteni care poarta diferite masti, prieteni care se folosesc pana in ultimul moment de ei, pana cand nu mai au ce stoarce .

De aceea oamenii bogati isi regasesc fericirea pentru cateva ore, relaxandu-se la un salon de lux, cumparand un laptop de ultima generatie sau plecand o saptamana in cine stie ce insule tropicale .As face o mica legatura cu postul anterior, in care am vorbit despre fostii mei prieteni si v-as pune urmatoarea intrebare : De ce credeti voi ca multe prietenii nu dureaza ? Ce ar trebui sa facem ca sa mentinem flacara prieteniei mereu aprinsa ?

Iata raspunsul : Prietenia adevarata nu se intrerupe de azi, pe maine doar din cauza unei simple dispute . Nu aceasta este solutia . O simpla admiratie pentru un chip frumos, pentru modul sau de a vorbi sau de a zambi, pentru doi ochi negri, verzi sau albastri poate ajunge la primii pasi ai dragostei, dar nu ajunge pentru a stabili o prietenie adevarata.Poate ca anumiti prieteni pe care-i avem, au fost alaturi de noi atunci cand nu aveam nevoie si atunci cand aveam cea mai mare nevoie de ei, atunci ne-au intors spatele lasandu-ne complet singuri ..E foarte greu sa pui bazele unei prietenii adevarate, e foarte greu sa ai grija de ea. Pentru aceasta trebuia sa intri in mintea si in sufletul persoanei respective, sa ii descoperi modul de gandi si de a simti. Da, este dificil dar asa se construieste o prietenie adevarata .As zice ca prietenia este ca un fel de "contract" semnat de ambele parti in care "obligatiile" sunt : respectul reciproc, incredere, sustinere. Ea este ca un fel de lege nescrisa .

"Faceti altora ceea ce vreti sa vi se faca voua. Nu faceti altora ceea ce nu vreti ca altii sa va faca voua. Este legea evanghelica a iubirii, dar si legea prieteniei care sa nu fie numai simpatie sau, mai rau, chiar o imatura confuzie intre sentiment si suflet, intre trup si spirit.Miezul este tot aici: prietenia este tot atat de pretioasa ca si dragostea, are aceeasi lege a iubirii. Prietenia nu cere nimic pentru sine si este dispusa a da mai mult decat primesti. Prietenia dulce si rabdatoare, atenta si senina, profunda si vie, matura si puternica este mai tare decat iubirea."