4 aug. 2009

Prietenie?

Multumesc katutzei pentru invitatia de a scrie pe blogul prieteniei.
Mi se pare o tema frumoasa, dar daca stau sa ma meditez imaginatia nu ma duce, la fel ca pe voi, pe campuri cu floricele. M-am scufundat in prapastia intunecoasa a psihicului uman...sa vad ce e prietenia, de ce exista, de ce e necesara, daca 'prietena de suflet' nu e o nascocire a noastra din dorinta unor simtaminte nobile.
Analizand psihologic oamenii, realizez ca fiecare e la fel in esenta, diferit in detalii. Fiecare se ghideaza dupa vesnicele trebuinte din piramida lui Maslow. Pe treapta a treia a piramidei este nevoia de iubire si apartenta la grup, cu alte cuvinte chiar nevoia familiei si a prietenilor. Pozitia pe treapta arata faptul ca exista alte nevoi mai importante care stau la baza piramidei si care ar anula intr-o clipita nevoia prieteniei, iar atunci cand aceasta este saturata ne permitem sa renuntam la satisfacerea ei din dorinta de a satisface o alta nevoie superioara. De exemplu luam nevoile fiziologice care sunt chiar primele in ordinea importantei:cati dintre noi am fi capabili sa renuntam la o foame extrema pentru a-i fi bine apropiatului nostru? S-ar putea ca nevoia stimei sa va faca sa renuntati la o ciocolata pentru a o ceda altuia intr-un caz banal, dar atunci cand o trebuinta este foarte accentuata ne vom satisface pe noi in primul rand.
Cred ca cel mai graitor exemplu este cel al taranilor din perioada stalinista care au ajuns la acte de canibalism... si-au mancat copiii, nu prietenii. La fel se intampla si in situatiile mai simple de viata, avem prieteni din nevoia de a avea prieteni, ii ajutam pentru ca in acelasi timp ne ajutam pe noi si ii lasam balta atunci cand avem alte nevoi mai importante. Asta inseamna ca nu exista prietenul de suflet care sa sacrifice totul numai pentru noi, iar daca inca nu s-a intamplat, se va intampla ca interesele voastre sa fie in contradictoriu si probabil sa ajungeti la aceeasi concluzie ca mine...
E primul meu post pe un blog...sa-mi fie cu iertare daca am gresit:)

4 comentarii:

Anonim spunea...

frumos si adevarat...

Anonim spunea...

Bun venit, Morpheea >:D<

Lips of an angel spunea...

Bestial Bia !! Mai vrem :*

Anonim spunea...

true
peace

Trimiteți un comentariu